אסטקסנטין והמוח
מידע כללי

אסטקסנטין ומוח

הזדקנות היא גורם סיכון משמעותי להתפתחות מחלות שונות, לרבות מחלות ניווניות. תהליך ההזדקנות מוביל לשינויים פיזיולוגיים רבים הקשורים באובדן שלמות הרקמות ופגיעה ברמת התפקוד של איברים. יש פתרונות כגון אסטקסנטין שמסייעים לשמור על התאים.

שינויים פיזיולוגיים אלו מובילים עם הזמן להידרדרות קוגניטיבית המתבטאת בפגיעה בזיכרון, בתשומת הלב ובביצועים [1]. על אף שחלק מהמנגנונים המולקולריים המובילים לשינויים משמעותיים במבנה המח וקשורים להזדקנות טרם פוענחו, ישנה הסכמה רווחת בעולם המדע שדלקות חוזרות, תפקוד לקוי של המיטוכונדריה המוביל לאפופטוזיס (אפופטוזיס= מוות תאי מתוכנן) ולחץ חמצוני מוגבר הם גורמים אשר מאיצים הידרדרות קוגניטיבית [1].

אסטקסנטין, המתפקד לא רק כנוגד חמצון עוצמתי במיוחד אלא גם כגורם אנטי-דלקתי ואנטי- אפופטוזי, הוא בעל פוטנציאל אדיר לשמירה על תאי המח מתהליך ניווני.

ככל שתוחלת החיים עולה גם מספר מקרי ההידרדרות הקוגניטיבית, מה שבתורו יוביל לנטל אקונומי גלובלי. על כן, כיום עובדים בעולם על פיתוח אסטרטגיות לדיכוי תופעות אלו, משימה לא פשוטה בין היתר בשל העובדה שלא כל החומרים הנכנסים למחזור הדם שלנו (כמו תרופות וויטמינים) יכולים לעבור את מחסום המח (BBB) ולהשפיע על תאי המח [2].

BBB– מחסום הנמצא בין העורקיקים לתאי המח ומאפשר מעבר של מולקולות קטנות ופשוטות בלבד כמו מים וחמצן ממחזור הדם לתאי המח [2]. זהו מנגנון הגנה של הגוף שתפקידו למנוע מחומרים מזיקים כמו רעלנים ופתוגנים לחדור לרקמת המח. לאסטקסנטין יכולת לעבור מחסום זה ובכך לספק הגנה לתאי המח. תכונותיו הייחודיות של אסטקסנטין, יחד עם היכולת הייחודית שלו לחצות את מחסום המח, הופכות אותו לסוכן מבטיח בשמירה כנגד הידרדרות קוגניטיבית. 

References

[1] Grimmig, B., Kim, S. H., Nash, K., Bickford, P. C., & Shytle, R. D. (2017). Neuroprotective mechanisms of astaxanthin: a potential therapeutic role in preserving cognitive function in age and neurodegeneration. Geroscience39(1), 19-32.‏

[2] Fanaee-Danesh, E., Gali, C. C., Tadic, J., Zandl-Lang, M., Kober, A. C., Agujetas, V. R., … & Panzenboeck, U. (2019). Astaxanthin exerts protective effects similar to bexarotene in Alzheimer’s disease by modulating amyloid-beta and cholesterol homeostasis in blood-brain barrier endothelial cells. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, 1865(9), 2224-2245.‏


כל המידע הרפואי/שאינו רפואי, לרבות מידע אודות שיטות והמלצות טיפול/מידע תרופתי/גופים מקצועיים/גורמי טיפול, שמופיע באתר, מובא כמידע כללי ואין לראות בו בשום אופן תחליף לייעוץ/טיפול רפואי פרטני על ידי גורם רפואי מוסמך או המלצה על גורם רפואי/גוף רפואי או טיפולי כלשהו, פרטי או מוסדי. האתר נועד לרכז מידע כללי ואין להסתמך על המידע שבו בנפרד ו/או בניגוד ו/או כתחליף לייעוץ רפואי מותאם. כל מידע שמוצג באתר נאסף ו/או נוצר לפי מיטב ידיעת בעלי האתר ומתוך כוונה להנגישו לציבור המעוניין. על כן, יתכן שהמידע יכיל טעויות ו/או אי-דיוקים ו/או שגיאות. כל העושה שימוש ו/או מסתמך על המידע שבאתר עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.  התוכן והמידע שמופיעים באתר אינם מהווים מידע רשמי של משרד הבריאות ו/או בתי החולים ו/או קופות החולים בישראל ו/או הגורמים המבטחים, והוא אינו מופעל בחסות מי מהגורמים הללו. בכל מקרה של סתירה בין המידע המופיע באתר לבין מידע שמופיע באתרים ו/או פרסומים רשמיים של מי מהגופים הללו, יש להסתמך על המידע שבאתרי ו/או פרסומי ספקי השירותים הרפואיים.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *